WAT IS EEN LETSKRING?

WAT IS EEN LETSKRING?
Lets staat voor Local Exchange Transaction System, een plaatselijk ruilhandelsysteem. Letskringen vind je over de hele wereld, en in Tilburg sinds 1994. Het systeem werd tijdens de economische crisis van de jaren ’80 door een Canadees ontwikkeld, en was direct een groot succes. Het draait op de energie van mensen, en niet op geld of de macht van banken. Sindsdien wordt het internationaal gebruikt door lokale groepen mensen die diensten of goederen met elkaar uitwisselen. Hiervoor krijgen de aangesloten leden punten, die worden bijgehouden op een rekening. Met deze punten kunnen mensen diensten en goederen ruilen. In Tilburg hebben we onze punten "kruiken” genoemd. De waarde van een kruik wordt niet bepaald door de overheid of door banken, maar door leden van de Letskring zelf. In geld uitgedrukt is de kruik geen moer waard, maar binnen de Letskring is het een heel waardevol ruilmiddel.

HOE WERKT LETS?
Iemand die lid wordt van de Letskring geeft bij aanmelding door welke diensten hij (M/V) aanbiedt en welke hij vraagt. Deze worden in ons digitale Letsprogramma ingevoerd. Je krijgt een login en wachtwoord hiervoor. Je kunt zelf digitaal je gegevens beheren, je eigen advertenties wijzigen/aanmaken en kruiken overboeken van je eigen rekening naar een ander lid. Via ons systeem, ‘Local Exchange’ genaamd, kun je zien wat het actuele vraag en aanbod is van alle leden. Per mail of telefoon kun je contact opnemen met iemand waarmee je een afspraak wilt maken. Vier keer per jaar verschijnt ons ledenblad.

Een Letslid die een dienst vraagt, zoekt op wie deze dienst kan bieden. Vervolgens belt of mailt hij deze persoon voor een afspraak. Worden ze het eens over het werk en de uurprijs, dan volgt een transactie: het ene Letslid doet iets voor het andere. De verrekening wordt gedaan in kruiken. Betaling gaat door de kruiken direct over te schrijven via Local Exchange. Kruiken bestaan dus alleen op de website, en is dus geen munt of betaalmiddel. Je kunt het vergelijken met een bankrekening met een overzicht van je saldo.

Heb je voor iemand gewerkt, dan heb je kruiken verdiend en gaat je saldo omhoog. Heb je iets laten doen, dan raak je kruiken kwijt. Om weer kruiken te verdienen, moet je diensten leveren aan andere leden. Dat hoeft niet de persoon te zijn met wie je de transactie had. Immers, alle Letsleden hebben een kruikenrekening.

WIE KAN LID WORDEN?
Iedereen die zich aan onze spelregels houdt en in Tilburg of omgeving woont, kan lid worden. We hebben geen speciale doelgroep en sluiten niemand uit. De enige voorwaarde is, dat je een dienstenaanbod hebt waarmee je je in de vereniging staande kunt houden. Geef je bijvoorbeeld alleen maar Italiaanse les, dan zul je geen kruiken kunnen verdienen en heeft het geen zin dat je lid wordt. In een gesprek met een LETSlid dat hier kijk op heeft, wordt je in dat geval aangeraden om er niet aan te beginnen. Heb je echter een specialiteit, bijvoorbeeld taarten bakken, en ben je van plan om hiermee een klantenkring op te bouwen, dan kun je je mogelijk wel redden. In dat geval krijg je het voordeel van de twijfel.

DE LETS-ECONOMIE VERSUS DE GEWONE ECONOMIE
In de normale economie is het gebruikelijk om eerst geld te verdienen, voordat je het kunt uitgeven. Natuurlijk kun je een lening afsluiten, maar veel mensen zien dit als iets dat ze liever niet doen. ‘Rood staan’ heeft een negatieve lading, en niemand wil ‘op de pof leven’. In de LETSkring ligt dat anders. Elke kruik die je verdient, gaat bij een ander van de rekening af. De balans tussen geven en nemen is nul, en het is dus geen schande of probleem om ‘in de min’ te staan. Sterker nog: het is normaal! Je saldo mag je zowel in de plus als in de min staan. Je zult eraan moeten wennen dat geen van beide een probleem is.
Wanneer je lid wordt mag je maximaal 500 kruiken in de min staan en 500 kruiken in de plus. Oppotten van kruiken heeft geen zin, daarmee bewijs je de andere leden en jezelf geen dienst. Het is goed om je saldo te zien als energie die je hebt gegeven of nodig hebt gehad. Dit is een stroom die altijd in beweging moet blijven, het zou ideaal zijn wanneer alle leden eens per jaar door de nul zouden gaan.
Wanneer iemand de min 500-limiet overschrijdt en niet actief probeert om zijn saldo weer in balans te krijgen, neemt de advies- en klachtencommissie contact op. Dit is bedoeld als stimulans om weer in beweging te komen. Het systeem functioneert immers het beste wanneer iedereen geeft en neemt.

IS EEN KRUIK EEN EURO?
Nee, een kruik is geen euro en ook geen gulden.
Een kruik is 'geen kruik' waard en tegelijkertijd onbetaalbaar. Het is de waarde die je zelf aan je arbeid geeft. In de geldeconomie kan een klusjesman of boekhouder een veel hoger uurloon vragen dan een schoonmaakster of verhuizer. Binnen de LETSkring vraagt iedereen ongeveer hetzelfde: 15 of 20 kruiken per uur. Activiteiten waar je goed in bent maar waar je niet zo snel geld voor zou vragen, kunnen in de LETSkring een volwaardig ruilmiddel vormen. Inkopen doen, planten water geven of taart bakken kan evenveel waard zijn als een computer repareren of een tekst vertalen. Dat maakt de LETSkring tot een uniek systeem waarin alle arbeid meetelt en beloond wordt.

Kruiken hebben dus een andere waarde als euro’s. Toch verwisselen er bij een transactie wel eens euro’s van eigenaar. Soms heeft iemand voor een dienst materialen of ingrediënten moeten aanschaffen. Vrager en aanbieder mogen zelf kiezen of ze deze kosten in euro’s of in kruiken willen verrekenen. Het is noodzakelijk om daar afspraken over te maken voordat de transactie plaatsvindt. Is dat niet gebeurd, probeer er dan op een redelijke manier uit te komen. Natuurlijk kun je iemand deze kosten kwijtschelden; dit gebeurt ook heel vaak. Ga er echter nooit vanuit dat dit vanzelfsprekend is.

Binnen de LETSkring worden er geen afschrijf- en voorrijkosten gevraagd. Dit maakt in de normale economie diensten extra duur en dat willen we nu juist vermijden. We gaan er van uit dat gereedschappen en vervoersmiddelen die een LETSlid al heeft, iemand in staat stellen om kruiken te verdienen. De afschrijving van de auto of gereedschappen kan dus niet worden doorberekend. Wanneer er sprake is van hoge brandstofkosten, dan moet dit wel in euro’s worden betaald. Dit is het geval wanneer je speciaal voor iemand iets gaat ophalen in een andere stad. Wil je lid worden en woon je buiten Tilburg, dan zul je kosten moeten maken om in Tilburg te komen. Leden die bij jou komen, maken dezelfde kosten. Heb je erg weinig te besteden en is dit een probleem, dan kun je dit ter sprake brengen en bespreken of er een tegemoetkoming overeen te komen is, misschien wil de ander je best ophalen omdat die van een autoritje geen punt maakt. Tijdens het telefoongesprek voel je vaak wel aan of dit een punt is of niet.

WELKE DIENSTEN?
Als je door het aanbod van de LETSkring bladert, krijg je misschien de indruk dat alle beroepen erin vertegenwoordigd zijn. Toch is het geen Gouden Gids. Zo vind je bijvoorbeeld geen tandarts of stratenmaker, omdat die zich tot nu toe nog niet hebben aangemeld. Het is dus niet verstandig om alleen maar lid te worden omdat je een bepaalde dienst zoekt, terwijl je niet weet of iemand deze dienst aanbiedt. Natuurlijk is een LETSkring met een divers aanbod het prettigste. Je kunt daar zelf aan meewerken door vrienden en kennissen met interessante vaardigheden op de LETSkring te wijzen.

WAT MOET IK VRAGEN?
De meeste leden vragen 15 tot 20 kruiken per uur. We willen hier geen strikte richtlijnen voor geven dus zie dit als een indicatie. Bedenk hoeveel ervaring je hebt met de gevraagde klus, hoeveel moeite het je zal kosten, of het iets is wat iedereen kan of een speciale vaardigheid, kortom: wat jij vindt dat het waard is. Het kan zijn, dat het andere LETSlid de prijs te hoog vindt voor deze dienst. Dan zul je moeten onderhandelen, of er komt geen transactie tot stand. Even goede vrienden...! Iedereen heeft het recht om te vragen of te weigeren, op een prettige manier.

IS DE LETSKRING IETS VOOR MIJ?
Wanneer je overweegt om lid te worden van de LETSkring is het belangrijk om te weten waar je aan begint. Het idee spreekt heel veel mensen aan, en het feit dat het geen geld kost, maakt het nog aantrekkelijker. Het kost je echter wél tijd. Er zijn een paar vragen die belangrijk zijn om te beantwoorden, voordat je beslist om lid te worden.
Ga bij jezelf na of je tijd hebt om voor anderen te werken.

  1. Bedenk of je er iets voor voelt om te werken bij mensen die je niet kent. Iemand opbellen of mailen, afspraken maken en nakomen en onderhandelen over je uurtarief, dit alles hoort er bij als je LETSlid wordt.
  2. Denk goed na over de diensten die je zelf kunt bieden. Ben je inderdaad goed in bepaalde dingen, zodat een ander die met een gerust hart een jou over kan laten? Wanneer je bijvoorbeeld leest dat iemand ‘schilderen’ als dienst aanbiedt, verwacht je dat die persoon dat al vaker heeft gedaan en er verstand van heeft. Bedenk dat anderen dit ook van jou zullen verwachten, wanneer je een dienst aanbiedt.

Misschien twijfel je nu of je wel lid moet worden. Veel diensten die de LETSkring biedt zijn in de normale economie ook te koop. Die kosten wel geld, maar daar staat tegenover dat je in je vrije tijd niet voor anderen hoeft te werken. Realiseer je goed dat je dit wel moet doen, als je bij de LETSkring gaat.

LID WORDEN
Als je interesse hebt om lid te worden, kun je contact met ons opnemen via onze website of een keer naar een LETScafe (iedere 2e vrijdag van de maand in de Boomtak, boomstraat 81 aanvang 20uur) te komen om nader kennis te maken. Als je besluit om lid te worden, nemen wij contact met je op en sturen je een aanmeldingsformulier dat we graag ingevuld en ondertekend retour ontvangen. De kosten voor het lidmaatschap zijn € 6,00 per kalenderjaar en 12 kruiken. Voordat je actief kunt gaan handelen, moet de jaarcontributie eerst worden betaald.

Het huishoudelijk reglement en een extract van de statuten staan online.